AMSTERDAM - De Europese beurzen konden vrijdag moeilijk richting kiezen, maar boekten tegen het einde van de handel toch stevige winsten na vertrouwenwekkende opmerkingen van de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke.

De AEX-index sloot 2,82 punten hoger op 317,04 punten. Dat is een winst van 0,9 procent. De MidKap-index kreeg er 1,2 procent bij een sloot op 509,04 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent.

Fed

Bernanke stelde de beleggers gerust door te beloven dat de Fed bereid is om extra maatregelen te nemen om de economie te ondersteunen, als de vooruitzichten voor de groei ''sterk verslechteren''. Hij benadrukte echter dat van deze situatie nog helemaal geen sprake is. De vooruitzichten voor 2011 blijven gehandhaafd, aldus de voorzitter.

Ook Wall Street reageerde positief op de opmerkingen van Bernanke. De Dow-Jonesindex stond na twee uur handelen op een winst van 1,1 procent.

VS

De beurzen reageerde eerder op de dag al licht positief op een cijfer over de Amerikaanse economie. Die bleek in het tweede kwartaal met een herziene 1,6 procent op jaarbasis te zijn gegroeid, terwijl door analisten op 1,4 procent was gerekend. In een eerste raming werd overigens nog een groei gemeld van 2,4 procent.

Op het Damrak was Spyker Cars een opvallende daler met uiteindelijk een verlies van 6,7 procent. De producent van exclusieve sportauto's en het moederconcern van Saab leed in het eerste halfjaar een verlies van 139,1 miljoen euro.

Daarnaast viel de verwachte verkoop van het aantal Saab's dit jaar wat tegen. Spyker verwacht echter in 2012 weer winstgevend te zijn.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak won 7,3 procent. Vopak verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2010, na een goed eerste halfjaar. Het bedrijfsresultaat steeg met 21 procent tot 297,2 miljoen euro en de omzet ging met 11 procent omhoog tot 543,9 miljoen euro.

Beddenspecialist Beter Bed kwam met cijfers over het tweede kwartaal die minder goed waren dan verwacht. Ook was de winstprognose teleurstellend. Het aandeel ging 4,6 procent omlaag.

De euro noteerde bij het einde van de Europese beurshandel op vrijdag 1,2760 dollar tegen 1,2710 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.