AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee bestuurlijke boetes van in totaal 288.000 euro opgelegd aan Ageas, voorheen Fortis, voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

De toezichthouder op de financiële markten heeft dit vrijdag bekendgemaakt.Fortis had in een persbericht op 21 september 2007 over de mogelijke invloed van haar blootstelling aan risicovolle subprime beleggingen, ''geen inzicht gegeven in de aard en omvang van de blootstelling'', stelt de AFM.

Beleggers konden daardoor onvoldoende een inschatting maken van de risico's die Fortis liep en het mogelijke effect hiervan op de waarde van Fortis op de lange termijn.

Emissie

Fortis publiceerde de informatie tegelijk met een emissie van ruim 13 miljard euro, die nodig was voor de overname van delen van ABN Amro. Het persbericht over de risicovolle beleggingen was opgenomen in het emissieprospectus.

In dat persbericht noemde Fortis een bedrag van 20 miljoen euro als te verwachten bijkomend effect op de winst- en verliesrekening over 2007, bij een verslechtering van de subprime markt van 20 procent.

Volgens de AFM legt Fortis niet uit hoe tot de berekening van dit bedrag is gekomen en wat Fortis bedoelt met een verslechtering van 20 procent. ''Door alleen een beduidend laag effect van 20 miljoen euro te noemen, waarbij geen uitleg is gegeven over hoe dit bedrag tot stand is gekomen, was misleiding te duchten bij de beleggers.''