TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag met winst de handel uitgegaan. Beleggers reageerden positief op de aankondiging dat de Japanse overheid maatregelen gaat nemen om de sterke yen aan te pakken.

Een dure yen is slecht voor Japanse exporteurs en kan het economisch herstel in Japan in gevaar brengen. De Japanse premier Naoto Kan zal vrijdag plannen bekendmaken om de yen af te zwakken.

De regering heeft veel kritiek gehad omdat ze te weinig aan de dure yen zou doen. De yen staat op het hoogste niveau tegenover de dollar in vijftien jaar. Een sterke yen maakt Japanse producten in het buitenland duurder en dat schaadt de export. Die is cruciaal voor de Japanse economie.

Kospi

De Nikkei sloot met een winst van 1 procent op 8991,06 punten. Elders in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen beperkt. De Kospi in Seoul sloot vrijwel onveranderd en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,3 procent. De Hang Seng in Hongkong zakte 0,1 procent in de middaghandel.

Een dollar was vrijdag aan het slot van de beurshandel in Tokio 84,5 yen waard. Daarmee was de yen iets in waarde gedaald ten opzichte van de voorgaande dag.