AMSTERDAM - Het aandeel Spyker Cars maakte vrijdag een smak op de beurs in Amsterdam.

De fabrikant van de automerken Spyker en Saab leed een verlies van 139 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. Ook valt de verwachte verkoop van het aantal Saab's dit jaar wat tegen.

''Een bijna lege fabriek hakt er natuurlijk in'', aldus topman Victor Muller vrijdag in een toelichting ''Belangrijk is dat we vooruitlopen op het businessplan.'' Het aandeel Spyker sloot vrijdag 6,7 procent lager.

GM

Muller nam dit jaar met zijn bedrijf Spyker, fabrikant van de luxe sportwagens, het zieltogende Saab over. Voor 74 miljoen dollar ging het Zweedse automerk over van het Amerikaanse General Motors, dat Saab al had afgeschreven, naar Muller.

Na hervatting van de productie in maart verkocht Spyker de afgelopen maanden (tot eind juni) 10.500 Saab's. Voor heel het jaar verwacht het bedrijf er 45.000 af te leveren, waar eerder een verwachting van 45.000 tot 50.000 was afgegeven. ''We zijn iets te optimistisch geweest met de target'', aldus topman Jan Ake Jonsson van Saab vrijdag.

Voortekenen

De voortekenen zijn volgens Jonsson evenwel goed. ''In Zweden, een belangrijke afzetmarkt voor Saab, steeg de verkoop met 35 procent.'' Saab zal het vooral moeten hebben van de Verenigde Staten, samen met China de grootste automarkt ter wereld. ''De eerste modellen van het type 9-5 zijn daar zojuist aangekomen.''

Ondanks het enorme verlies in de eerste helft van dit jaar verwacht Muller tot het einde van het jaar voldoende middelen te hebben om de zaak draaiende te houden zonder een beroep te hoeven doen op de kapitaalmarkt. Eerder deze week gaf Spyker al aan dat een herkapitalisatie niet aan de orde is ondanks een negatief eigen vermogen van 126 miljoen euro.

Muller handhaafde vrijdag de eerder afgegeven winstdoelstelling. Dat is winstgevendheid van Spyker in 2012. Ofwel, dan moeten er 120.000 Saab's zijn verkocht.

Totaal irrelevant

Als het aan Muller ligt, maakt ook de Spyker-bolide dan nog deel uit van het concern. Hoewel de verkopen van Spyker ''totaal irrelevant'' zijn voor de groepsresultaten, zijn er geen plannen om de productie te staken.

Wel zal op termijn ook Spyker geld moeten opleveren, aldus Muller. Sinds de oprichting in 2001 ging er altijd meer geld het bedrijf in dan eruit kwam.