NEW YORK - Aanhoudende zorgen over de economie bepaalden donderdag de stemming op Wall Street. Een gunstig cijfer over het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zorgde aan het begin van de handelsdag voor een opleving.

Maar die was maar van korte duur en de beurzen in New York sloten ruim in de min.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen zakte tot onder de 10.000 punten en sloot donderdag op 9985,81 punten, een verlies van 0,7 procent. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,8 procent tot 1047,23 punten. De technologiebeurs Nasdaq liep met 1,1 procent terug tot 2118,69 punten.

Werkloosheidsuitkering

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week 473.000 bedroeg; 31.000 minder dan een week daarvoor. De daling was groter dan analisten hadden verwacht en de beurzen openden daarop hoger.

Maar de zorgen over de economie overschaduwden dit lichtpuntje al snel. De beleggers kijken bezorgd uit naar vrijdag. Dan wordt een nieuw voorlopig cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal bekendgemaakt.

Verwacht wordt dat de groei 1,4 procent zal zijn, aanzienlijk minder dan de eerste schatting van 2,4 procent die vorige maand werd bekendgemaakt.

Dell

Computerfabrikant Dell, die donderdag bekendmaakte dat 3Par zijn verhoogde overnamebod heeft geaccepteerd, behoorde met een plus van 0,6 procent tot de stijgers. De koers van 3Par zakte 2,4 procent.

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,2724 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was dit 1,2710 dollar.