HILVERSUM - Drukkerij Roto Smeets Groep (RSG) heeft in de eerste helft van 2010 opnieuw verlies geleden. Het bedrijf verwerkte circa 4 procent minder papier dan een jaar eerder en ziet nog geen herstel in de markt, zo meldde het donderdag.

Roto Smeets zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar met bijna 25 miljoen euro dalen tot 161,8 miljoen euro. Mede dankzij een forse reorganisatie liep het nettoverlies terug van 9,2 miljoen euro tot 5,3 miljoen euro.

De personeelkosten van RSG waren door de herstructurering ruim 11 procent lager dan in de eerste helft van 2009.

Herstel

Volgens het bedrijf gaat het voorzichtige herstel van de Europese economie voorbij aan de grafische industrie. Door de grote overcapaciteit staan de marges in heel Europa sterk onder druk.

Daarnaast wordt de sector bedreigd door de zoektocht van uitgeverijen naar digitale mogelijkheden, waardoor de behoefte aan papier verder afneemt.

Vanwege de huidige marktomstandigheden doet Roto Smeets geen uitspraken over de verwachtingen voor heel 2010.

Reorganisatie

RSG kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan om de problemen op de grafische markt te bestrijden. Het grootste deel daarvan is volgens het bedrijf inmiddels afgerond. De vestiging in Utrecht heeft de deuren gesloten; voor de overige vestigingen zijn begeleidingstrajecten afgerond.

RSG hoopt op korte termijn meer mededelingen te kunnen doen over de mogelijke overname van het bedrijf door grootaandeelhouder Riva Investments. Die investeringsmaatschappij maakte begin april bekend een openbaar bod op alle uitstaande aandelen Roto Smeets voor te bereiden. Volgens RSG voeren beide partijen nog altijd ''een constructief overleg''.