AMSTERDAM - Bouwer BAM was donderdag de grootste stijger op het Damrak. De resultaten van het bedrijf vielen in de smaak. De beursstemming was overwegend positief, mede dankzij meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,8 procent (2,50 punten) in de plus op 314,22 punten. De MidKap-index won 1 procent tot 502,98 punten. De grote Europese graadmeters van Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,2 tot 0,9 procent.

BAM meldde over het eerste halfjaar een nettowinst van 50,6 miljoen euro, ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode in 2009. De winstgroei was voornamelijk te danken aan een flink teruggedrongen verlies bij de vastgoedtak. Het aandeel BAM pluste in de AEX 6,1 procent.

Werkloosheidsuitkering

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde donderdagmiddag dat de afgelopen week 473.000 Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hebben gedaan. Dit cijfer was lager dan het cijfer een week eerder en beter dan door analisten was verwacht.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is een van de grootste zorgpunten van de wereldeconomie. Veel economen vrezen dat de slechte toestand op de arbeidsmarkt de consumentenbestedingen in de VS onder druk zet en dat dit de economische groei remt of zelfs zal leiden tot een nieuwe recessie.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers van deze staatsbank echter dat hij niet verwacht dat het zover zal komen.

Ten Cate

Ten Cate, een producent van geavanceerd textiel, zei voor de tweede jaarhelft verdere groei te voorzien. Ook is het bedrijf op overnamepad. Beleggers reageerden positief. Het aandeel stond bovenin de MidKap met een plus van 8,4 procent.

ING verlaagde zijn beleggingsadvies voor maritiem dienstverlener SBM Offshore naar 'hold' van 'buy'. Volgens de analisten van de bank wordt het bedrijf geplaagd door probleemprojecten en valt de orderinstroom tegen. Het aandeel stond met een minieme koerswinst van 0,1 procent onderin de AEX.

De euro was donderdagmiddag 1,2710 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag deed de munt 1,2655 dollar. De olieprijs zat in de lift. Voor een vat ruwe olie moest 73,55 dollar betaald worden, 1,4 procent meer dan de slotkoers van woensdag.