ALMELO - Producent van technisch textiel TenCate verwacht in de tweede helft van 2010 verdere groei te realiseren en gaat mogelijk op overnamepad. Dat meldde de onderneming donderdag bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar.

De resultaten over de eerste zes maanden van 2010 kwamen in grote lijnen overeen met de voorlopige cijfers die TenCate afgelopen maand al naar buiten bracht.

Het bedrijf wist de nettowinst bijna te verdubbelen tot 19,6 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (10 miljoen euro inclusief incidentele posten).

Omzet

De omzet kwam 5 procent hoger uit op 454,6 miljoen euro. Het operationeel resultaat bedroeg 38,2 miljoen euro, waarvan het leeuwendeel in het tweede kwartaal werd geboekt.

TenCate zag de afgelopen periode met name de omzet en winst binnen de sector Geosynthetics en Grass, waar onder meer kunstgras wordt gemaakt, sterk groeien. Dat was vooral het gevolg van kostenbesparingen en andere efficiciencymaatregelen.

De omzet van een van de paradepaardjes van TenCate, de beschermende stof Defender M, kwam lager uit. TenCate levert de stof aan het Amerikaanse leger; dat bestelde de afgelopen periode minder doordat de print veranderde. Het bedrijf verwacht een herstel in deze sector in de rest van 2010.

Leidend

Analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen vindt dat TenCate 'goed op weg is'. ''Het belangrijkste is dat ze in alle productgroepen leidend zijn in hun segment''. Beleggers waardeerden de cijfers van TenCate donderdag zeer en zetten het aandeel 4,8 procent hoger.

TenCate meldde verder dat het gunstig gestemd is over de vraag vanuit de luchtvaartindustrie. ''De vliegtuigindustrie laat een positiever geluid horen en de afbouw van voorraden lijkt ten einde''. Daarom verwacht de onderneming een versterkte omzet- en winstbijdrage van de divisie Advanced Textiles & Composites in het tweede halfjaar ten opzichte van de eerste zes maanden.