BUNNIK - Bouwbedrijf BAM lijkt het roer te rechten na een aantal moeizame jaren. Het heikele punt blijft echter het lage consumentenvertrouwen, dat een herstel van de Nederlandse woningmarkt vooralsnog in de weg staat. BAM is een belangrijke speler op de huizenbouwmarkt in Nederland.

Het wankele vertrouwen van consumenten wordt, wat betreft de woningmarkt, onder meer gevoed door de politieke discussie over de hypotheekrenteaftrek. Zolang daarover geen besluit is genomen, durven veel potentiële kopers niet tot aankoop over te gaan. ''Er moet duidelijkheid komen, liefst in steen gebeiteld'', aldus bestuursvoorzitter Joop van Oosten.

Bouwgrond

Het bouwvolume in woningbouw en vastgoed is sinds vorig jaar flink teruggevallen ten opzichte van voorgaande jaren. BAM heeft dan ook besloten voorlopig geen nieuwe bouwgrond aan te kopen.

Ook heeft het bedrijf op een klein deel van de verkochte woningen forse kortingen gegeven. De daling van het volume was de voornaamste oorzaak van de omzetdaling van 18 procent tot 3,43 miljard euro in de eerste zes maanden.

Rug

Ondanks alle beslommeringen peinst Van Oosten er geen moment over om de Nederlandse woningmarkt de rug toe te keren. ''Ik ben ervan overtuigd dat die op termijn weer op zijn pootjes terechtkomt'', zei Van Oosten.

BAM presenteerde donderdag een nettowinst van 50,6 miljoen euro over de eerste helft van dit jaar, ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode van 2009. De winstgroei was voornamelijk te danken aan een flink teruggedrongen verlies bij de vastgoedtak.

Aandeel

Beleggers en analisten reageerden opgelucht op het uitblijven van verdere afschrijvingen bij de vastgoedtak en zetten het aandeel 7 procent hoger op 3,88 euro.

BAM toonde zich teleurgesteld in het verlies bij de divisie Vastgoed, ruim 20 miljoen euro voor belastingen, maar zag ook hoopvolle signalen. Zo steeg het aantal verkochte woningen van 715 in de eerste helft van 2009 naar 1227 stuks in dezelfde periode van dit jaar.

''We hebben geen hapering gezien van de markt. De verkopen zijn gelijkmatig verdeeld over het eerste en het tweede kwartaal en er zijn veel meer particuliere kopers dan vorig jaar'', aldus Van Oosten.