AMSTERDAM - De lage rente vertraagt het winstherstel bij KAS Bank. Dat meldde de financiële instelling donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

KAS Bank zag de winst over de afgelopen zes maanden 5 procent lager uitkomen dan in dezelfde periode een jaar geleden, op 11 miljoen euro.

''De eerste helft van 2010 heeft bewezen dat het nog te vroeg is om te spreken van definitief herstel van de financiële markten'', aldus bestuursvoorzitter Albert Röell in een toelichting. ''Lagere markten en minder volume zorgen voor een constante druk op de provisies.''

Kredietmarkten

De topman constateerde ook dat de kredietmarkten nog niet ''in vrijheid opereren'' zoals voor het uitbreken van de financiële crisis. ''De Europese Centrale Bank (ECB) blijft actief lenen aan banken.''

KAS Bank geeft door de onzekerheden over de financiële markten geen concrete verwachting voor het hele jaar af. Door de lage rentestanden krijgt de instelling ''aanzienlijk'' minder rente-inkomsten binnen. De provisie-inkomsten bleven de afgelopen zes maanden stabiel, ondanks lagere transactievolumes.

De daling van de kosten zette de afgelopen periode door. De operationele kosten zakten met 4 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2009. Topman Röell verwacht dat de kosten in de tweede helft van het jaar in dezelfde orde van grootte zullen zakken.

Duitsland

De activiteiten van KAS Bank in Duitsland droegen de afgelopen zes maanden positief bij aan het resultaat. ''We zijn actief aan het kijken naar uitbreiding, dat staat hoog op de agenda'', wist Röell.

Concrete gesprekken lopen er desondanks nog niet en het is volgens de bestuurder ''moeilijk om te zeggen'' of er in de tweede helft van dit jaar acquisities zullen plaatsvinden. Wel liepen vergevorderde gesprekken met een kleinere Duitse partij onlangs stuk. ''We verloren van een grotere partij'', aldus Röell.