MELBOURNE - De Australische mijnbouwer BHP Billiton heeft de winst in de tweede helft van zijn gebroken boekjaar met 47 procent omhoog zien gaan tot 6,77 miljard dollar (5,3 miljard euro).

Dat heeft het concern, dat vorige week een vijandig bod van bijna 40 miljard dollar (31,5 miljard euro) op de Canadese producent van meststoffen Potash had uitgebracht, woensdag bekendgemaakt.

De winstgroei komt vooral door een sterke opleving van de prijzen van ijzererts en koper en is conform de verwachtingen van analisten. BHP, de grootste mijnbouwer ter wereld, is voorzichtig over de toekomst. Het concern verwacht dat de groei in China, de belangrijkste afnemer van BHP Billiton, gaat afnemen.

Overname

Beleggers maken zich zorgen over de risico's die BHP Billiton neemt met de miljardenovername van Potash. Zij vrezen dat BHP het bod gaat verhogen en zich gaat begeven op een markt waar het geen enkele ervaring heeft.

BHP-topman Marius Kloppers verzekerde woensdag echter dat hij niet te veel zou betalen voor de onderneming. ''Laat ik beklemtonen dat wij gedisciplineerd zullen blijven zoals altijd''.

Het concern had vrijdag zijn vijandige bod op Potash formeel gelanceerd. BHP biedt aandeelhouders van Potash 130 dollar per aandeel voor hun stukken. Potash wees een eerder vriendschappelijk bod van de hand omdat het te laag zou zijn.