NEW YORK - De effectenbeurzen in New York schommelden vrijdag lange tijd rond de nulstand. Beleggers op Wall Street zijn nog altijd bezorgd over het tanende herstel van de economie.

Nieuwe cijfers over toenemend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten gaven hen weinig nieuwe hoop. De beurzen noteerden aan het einde van de handelsdag lichte verliezen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,2 procent op 10.303,15 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,4 procent naar 1079,25 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,8 procent naar 2173,48 punten.

De week werd gedomineerd door een somber vooruitzicht van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, over het herstel van de Amerikaanse economie. De koersen daalden flink; Wall Street kende de somberste week sinds zes weken.

Vertrouwen

Vrijdag bleek dat het vertrouwen van consumenten in Amerika in augustus licht is gestegen. De index waarmee onderzoekers van de universiteit van Michigan het vertrouwen meten, kwam uit op 69,6 tegen 67,8 in juli. Analisten rekenden op een stijging tot 69,3 in augustus.

Nieuwe cijfers over de detailhandel vielen echter tegen. De omzet in de Amerikaanse detailhandel nam in juli met 0,4 procent toe, terwijl analisten uitgingen van een stijging met 0,5 procent.

Blackberry

Google verloor 1,2 procent. Het internetbedrijf ligt onder vuur in India, dat onder het mom van de nationale veiligheid overweegt diensten van het bedrijf aan banden te leggen.

Voor Blackberry dreigt hetzelfde lot; producent Research in Motion moest dan ook 1,6 procent inleveren.

De euro noteerde in New York 1,2750 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,2764 dollar waard.