AMSTERDAM - De Europese graadmeters zijn vrijdag vrijwel zonder uitzondering licht lager de week uitgegaan. In Amsterdam wist de AEX de voeten net niet droog te houden.

De hoofdindex noteerde op de slotbel een kleine min van 0,1 procent op 323,92 punten. De MidKap voor het middensegment eindigde de handelsweek 0,1 procent hoger op 522,75 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt eindigden respectievelijk 0,3 procent en 0,4 procent in de min. Londen dikte met een kleine 0,2 procent aan.

Vertrouwen

Kort voor de einde van de handelsdag veerden de graadmeters wat op van grotere verliezen, na positieve cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Uit voorlopige cijfers die de Universiteit van Michigan publiceerde, bleek dat de index waarmee het vertrouwen wordt gemeten in augustus op 69,6 uitkwam tegen 67,8 in juli. Analisten rekenden in doorsnee op een stijging tot 69,3 in augustus.

In New York waren beleggers bezig de cijfers over het consumentenvertrouwen op waarde te schatten. De Dow Jones-index noteerde tussentijds 0,2 procent lager op 10.298,57 punten, terwijl de S&P 500 een min van 0,3 procent noteerde op 1080,51 punten. Schermenbeurs Nasdaq speelde 0,5 procent kwijt tot 2.178,71 punten.

Duitsland

Eerder op de dag werd de Europese handel vooral bepaald door cijfers over de economische groei in Europese landen. Daarbij was vooral Duitsland een positieve uitschieter. De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal veel sterker dan verwacht. De groei kwam uit op 2,2 procent op kwartaalbasis. Dat is de sterkste groei sinds de Duitse hereniging. Analisten rekenden in doorsnee op een groei van 1,3 procent.

Ook de Franse economie nam sterker in omvang toe dan verwacht. De groei in het tweede kwartaal kwam uit op 0,6 procent, terwijl op 0,5 procent was gerekend. De Nederlandse economie groeide met 0,9 procent in het tweede kwartaal vergeleken met de voorgaande drie maanden. Hier werd uitgegaan van 0,7 procent. Op jaarbasis groeide de economie met 2,1 procent, terwijl op 1,9 procent was gerekend.

Randstad

Het aandeel Randstad steeg 2 procent. Het uitzendconcern vergroot zijn belang in de Japanse branchegenoot FujiStaff Holdings tot 65,1 procent. Randstad wil de rest van het bedrijf ook inlijven. Het opkopen van de aandelen die het concern nog niet bezit, kost Randstad ruim 125 miljoen euro.

Staalconcern ArcelorMittal daalde 0,1 procent. Het fonds profiteerde niet van een hogere winstverwachting van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp. Dat aandeel won 1,5 procent in Frankfurt.

De euro noteerde 1,2764 dollar, tegen 1,2850 dollar aan het einde van de Europese handel donderdag.