NEW YORK - De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeters zijn donderdag lager geopend.

Teleurstellende resultaten van de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems en tegenvallende macrocijfers wakkerden de zorgen over een terugval in het herstel van de economie verder aan. Beleggers zullen de sombere woorden van de Federal Reserve bovendien meenemen.

De hoofdgraadmeter op Wall Street, de Dow-Jonesindex, verloor kort na de opening 1 procent op een stand van 10.270 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor 2 procent en noteerde 2165 punten. De breder samengestelde S&P 500 koerste 1 procent lager op 1079 punten.

Daling

Woensdag kregen de graadmeters op Wall Street al forse klappen. ''De markt probeert te stabiliseren na de scherpe dalingen gisteren, maar we zijn nog steeds in de ban van de angst dat de economie terugvalt in een recessie'', aldus een Amerikaanse econoom.

Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg, kwam vorige week hoger uit dan verwacht. In totaal ging het om 484.000 aanvragen, terwijl er was gerekend op 465.000 stuks.

De omzetverwachting die Cisco woensdag nabeurs uitsprak, stelde beleggers teleur. Het aandeel verloor 10,5 procent en trok de technologiesector mee naar beneden.