DETROIT - De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) heeft de hoogste kwartaalwinst in zes jaar behaald. De nettowinst schoot omhoog van 865 miljoen dollar in het eerste kwartaal tot 1,3 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) in het tweede kwartaal.

Dat heeft GM donderdag bekendgemaakt.

In het tweede kwartaal van 2009 kreeg GM, de grootste autofabrikant in de Verenigde Staten, nog een verlies voor de kiezen van 13 miljard euro. De ommezwaai is te danken aan een groei van de omzet van 31,5 miljard in het eerste kwartaal tot 33,2 miljard dollar, vooral dankzij sterke verkopen in de Verenigde Staten.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar schoot de omzet zelfs met een derde omhoog. Ook in China was de vraag naar de auto's van GM hoog. Daarnaast profiteerde het concern van eerder doorgevoerde kostenreducties.

Beursgang

Het gunstige cijfernieuws komt een dag voordat GM, dat vorig jaar met miljarden staatssteun van de ondergang werd gered, een aanvraag voor een beursgang zal indienen.

Daarmee krijgt de Amerikaanse overheid de mogelijkheid om haar belang van bijna 61 procent in de autogigant af te bouwen.

Andersom wil GM ook graag van het overheidsbelang af. Veel Amerikanen, die de tientallen miljarden staatssteun die het concern heeft ontvangen belachelijk vinden, noemen het concern 'Government Motors'.

Het concern uit Detroit maakte eerder deze maand bekend dat de autoverkopen in de eerste zeven maanden van het jaar zijn uitgekomen op 1,3 miljoen stuks, een groei van bijna 12 procent vergeleken met vorig jaar.