AMSTERDAM - De belangrijkste Europese graadmeters hebben donderdag verdeeld de handelsdag afgesloten. Beleggers maakten zich zorgen over het herstel van de wereldwijde economie en het mogelijke begin van een zogeheten dubbeldip.

In de middag liepen de verliezen iets op na tegenvallende Amerikaanse macrocijfers, maar de indices krabbelden tegen het einde van de handelsdag iets op. Ook op Wall Street kropen de graadmeters omhoog.

De AEX-index in Amsterdam met hoofdfondsen is donderdag gesloten met een min van 0,3 procent, ofwel 0,87 punten, op een slotstand van 324,12 punten. De index voor middelgrote bedrijven verloor 0,7 procent en kwam uit op 522,10 punten.

In Parijs en Frankfurt stonden er kleine verliezen op de borden (tot min 0,3 pct). De Londense beurs koerste hoger (plus 0,4 pct).

Amerikanen

Meer Amerikanen dan verwacht vroegen vorige week een uitkering aan. Het aantal lag op 484.000, terwijl er gemiddeld gerekend was op 465.000 nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen.

Ook bedrijfsnieuws van onder meer het Amerikaanse Cisco Systems viel niet in goede aarde. Sombere uitspraken van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, van dinsdag hingen ook donderdag nog als een donkere wolk boven de graadmeters.

Fred Huibers, handelaar bij het Haags Effektenkantoor, vindt de aandacht voor de uitspraken van de Fed ''overdreven''. ''Het gaat zo slecht helemaal niet met de economie.''

Olie

De zorgen over het haperende herstel van de wereldeconomie trof ook de olieprijs. Een vat ruwe olie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 77 dollar. Oliegerelateerde fondsen stonden dan ook lager. Shell verloor in de AEX 0,2 procent.

Het was niet de grootste daler onder de hoofdfondsen; dat was Aegon (min 3,5 pct). De verzekeraar stelde teleur door niets te zeggen over het afbetalen van ontvangen staatssteun. De behaalde tweedekwartaalresultaten waren beter dan verwacht.

Ook elders stonden financiële fondsen lager. Zo verloren Deutsche Bank, Commerzbank, Barclays en BNP Paribas tot 2 procent. Aan het Damrak stond ING 2,4 procent lager en SNS Reaal verloor 2,1 procent.

Heineken

Grootste stijger in de AEX was bierconcern Heineken. Het aandeel won 2,3 procent en liftte mee op de beter dan verwachte resultaten van 's werelds grootste bierconcern AB InBev. Dat aandeel won in Brussel 5,4 procent.

In de MidKap kreeg het aandeel CSM er het meeste bij (plus 4,6 pct). Het aandeel heeft afgelopen weken forse klappen gekregen in reactie op fors gestegen graanprijzen en een als voorzichtig bestempelde vooruitblik voor de rest van het jaar.

De euro noteerde 1,2850 dollar. Aan het einde van de handelsdag woensdag in Europa was de munt 1,2890 dollar waard.