DEN HAAG - Vastgoedbedrijf Wereldhave heeft in de eerste helft van dit jaar winst behaald dankzij gunstige herwaarderingen van panden in met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een jaar eerder leed het bedrijf nog verlies.

Wereldhave meldde donderdag een positief indirect resultaat, dat de waardeveranderingen van het vastgoed weerspiegelt, van 200.000 euro. In de eerste helft van 2009 was dit nog 72,5 miljoen euro negatief.

Het behaalde resultaat droeg bij aan de winst van 58 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 13,9 miljoen euro werd opgetekend.

Waardering

''De stijging van het resultaat is het gevolg van verbeterde waarderingsresultaten van de portefeuille. De totale herwaardering, inclusief een positieve herwaardering van financiële instrumenten van 2 miljoen euro, kwam uit op 10,2 miljoen euro'', aldus het bedrijf. In de eerste helft van 2009 was de totale herwaardering nog 82,7 miljoen euro negatief.

Het directe resultaat, de winst uit de verhuur van vastgoed, daalde met 800.000 euro tot 57,8 miljoen euro ofwel 2,54 euro per aandeel. Wereldhave wilde nog geen prognose geven voor het directe resultaat per aandeel over heel 2010. Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de bezettingsgraad en het tempo van verkopen, aldus de onderneming.

De bezettingsgraad steeg in het tweede kwartaal licht, van 90,3 procent naar 90,8 procent in het eerste kwartaal.

Koers

Wereldhave kon zich op de beurs in Amsterdam niet onttrekken aan de negatieve teneur. Het aandeel stond na enkele minuten handel 0,9 procent lager op 61,95 euro, terwijl de AEX-index 0,4 procent daalde tot 323,76 punten.