AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het concern blijft zoeken naar een koper voor het Amerikaanse onderdeel Transamerica, zo werd donderdag bekend.

Aegon rapporteerde een onderliggend resultaat voor belastingen van 522 miljoen euro, geholpen door verbeterde financiële markten. Marktvorsers rekenden vooraf gemiddeld op 457 miljoen euro.

Aan winst houdt het concern 413 miljoen euro over, een groei van 11 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal van vorig jaar incasseerde het bedrijf nog een verlies van 161 miljoen euro.Voor het eerste halfjaar staat de teller nu op een nettowinst van 785 miljoen euro.

VS

Vooral in de VS, Aegons belangrijkste markt, groeide de brutowinst; van 289 miljoen euro naar 437 miljoen euro, een groei van 51 procent. In Nederland kromp deze post echter met een kwart naar 97 miljoen euro.

Door de schuldencrisis heeft Aegon zijn "toch al beperkte" beleggingen in Zuid-Europees staatspapier teruggebracht. De verzekeraar verkocht in het tweede kwartaal voor ongeveer 450 miljoen euro aan Spaanse overheidsobligaties, waardoor de Zuid-Europese investeringen nu nog een marktwaarde hebben van 1,5 miljard euro. De totale obligatieportefeuille bedraagt 142 miljard euro, zo maakte Aegon eerder dit jaar bekend.

Afboekingen

De afboekingen daalden tot 77 miljoen euro, het laagste niveau in twee jaar tijd. De afboekingen kwamen met name door aan de Amerikaanse huizenmarkt gerelateerde beleggingen.

Onder invloed van de kredietcrisis wil Aegon zich meer richten op zijn kernactiviteiten, pensioenen en levensverzekeringen. Ook zegt het concern meer te gaan investeren in de 'groeimarkten' in Centraal en Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

De nieuwe verzekeringsproducten die Aegon ontwikkelt, zijn naar eigen zeggen "eenvoudiger en transparanter" en "leveren meer toegevoegde waarde voor de klant".

Staatssteun

De verzekeraar verwacht op korte termijn uitsluitsel te krijgen van de Europese Commissie (EC) over de ontvangen staatssteun van de Nederlandse overheid.

Aegon moest daarvoor een plan indienen bij de EC, om te laten zien dat Aegon ''in de kern een solide en gezond bedrijf is''.