NEW YORK - Een onverwacht hoog cijfer over werkloosheid in de Verenigde Staten heeft donderdag de effectenbeurzen in New York nog verder onder druk gezet. Het cijfer bevestigt de zorgen bij beleggers over herstel van de economie.

Bovendien hingen de sombere uitspraken van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, van dinsdag nog als donkere wolken boven Wall Street.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde in het laatste handelsuur een verlies van 0,3 procent op 10.349 punten. De breed samengestelde S&P 500-index ging eveneens 0,3 procent achteruit tot 1085 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,7 procent op 2194 punten.

Cisco Systems

Een van de grootste dalers was de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems, dat 9,2 procent moest inleveren. Een dag eerder, bij de presentatie van de kwartaalcijfers, uitte Cisco-topman Chambers zijn ''buitengewone zorgen'' over de economische toekomst.

Bovendien bleek de omzet van het Amerikaanse bedrijf lager te zijn dan analisten hadden voorspeld.

Waarschuwing

Chambers behoort tot de meest invloedrijke topmannen in Silicon Valley. In 2007 was hij een van de eersten in de technologische sector die waarschuwde voor de financiële gevolgen van de kredietcrisis voor de Amerikaanse economie.

Onder de verliezers op Wall Street zijn meer technologiebedrijven. Zo verloor Texas Instruments 2,1 procent en zakte chipfabrikant Intel 0,8 procent weg.

De euro noteerde in New York 1,2825 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1, 2850 dollar waard.