LONDEN - Reisorganisatie Thomas Cook voorziet dat de winst over dit jaar aan de onderkant van de marktverwachting zal uitkomen.

De winstwaarschuwing is het gevolg van een onzekere markt in Groot-Brittannië en de zwakkere euro. Thomas Cook zei dit woensdag bij de bekendmaking van zijn derdekwartaalcijfers.

De reisorganisatie schreef in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies voor belasting van 141 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder boekte Thomas Cook nog een kleine winst van 3,5 miljoen euro.

Het slechte resultaat is vooral te wijten aan de gevolgen van de aswolken door de vulkaanuitbarsting op IJsland, maar ook aan de moeilijke economische omstandigheden.

Aswolk

Geschrapte vluchten door de aswolken in het Europese luchtruim kostten de groep 81,9 miljoen pond (98,7 miljoen euro). Dat was meer dan de eerder verwachte 60 tot 80 miljoen pond.

De bekendmaking komt een dag nadat concurrent TUI Travel een winstwaarschuwing voor het hele jaar had afgegeven. Ook deze grootste touroperator van Europa kampt met oplopende verliezen als gevolg van dalende boekingen en de vulkanische aswolken.