AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is woensdag met een stevig verlies gesloten. De negatieve stemming hing vooral samen met de versomberde toon die het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag aansloeg over de Amerikaanse economie.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 8,15 punten (2,5 procent) op 324,99 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde 10,23 punten (1,9 procent) lager op 525,84 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 2,7 procent.

De Fed liet zich dinsdag in een toelichting op het rentebesluit negatiever uit over het economische herstel in de Verenigde Staten. Volgens de Fed is het herstel de afgelopen maanden afgezwakt en zal de groei minder sterk zijn.

''De toelichting van de Fed voedt de onzekerheid'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers. ''Beleggers maken zich zorgen dat er een dubbele dip komt.''

BoE

De Britse centrale bank maakte de zaak er niet beter op door de verwachting voor de economische groei in Groot-Brittannië neerwaarts bij te stellen.

Volgens de Bank of England (BoE) zal de Britse economie de komende drie jaar een groei laten zien van gemiddeld 3 procent. In mei rekende de BoE nog op een groei van 3 tot 4 procent.

ING

In Amsterdam kon bank en verzekeraar ING niet profiteren van de meevallende kwartaalcijfers die woensdag werden gepubliceerd. ING boekte een nettowinst van 1,1 miljard euro, terwijl op 700 miljoen euro werd gerekend.

ING zakte 2,1 procent. Aegon, dat donderdag met cijfers komt, verloor ook 2,1 procent.

ASML

Ook de overige fondsen in de AEX stonden in het rood, onder druk van het algemene negatieve sentiment. Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste daler met een verlies van 5,6 procent. Uitzendbureau Randstad daalde 5,1 procent en elektronicaconcern Philips ging 4,9 procent omlaag.

De producent van hoogwaardige metalen Advanced Metallurgical Group (AMG) was een lichtpuntje met een koerswinst van 2,5 procent. AMG kwam woensdag met betere cijfers dan verwacht naar buiten.

Adecco

Op de beurs in Zürich kon 's werelds grootste uitzendorganisatie Adecco niet profiteren van goede kwartaalcijfers. Het aandeel daalde 4,1 procent.

De euro sloot op een stand van 1,2890 dollar. Aan het einde van de Europese handel dinsdag was de euro 1,3090 dollar waard.