AMSTERDAM - Bank en verzekeraar ING heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht.

Vooral de bankactiviteiten droegen bij aan het resultaat, terwijl bij de verzekeraar een verlies in de boeken werd gezet. Dat werd woensdag bekendgemaakt. ING meldde verder ''goede vooruitgang'' te boeken met de splitsing van het bedrijf.

ING Bank realiseerde een onderliggend nettoresultaat van ruim 1,6 miljard euro, waar marktvorsers rekenden op circa 1,2 miljard euro. Hogere volumes, sterkere marges en een betere kostencontrole waren de belangrijkste oorzaken van de verbeterde bankactiviteiten.

Verzekeraar

De verzekeraar schoot in het rood, met een negatief resultaat van 115 miljoen euro. De markt rekende daar op een plus van 28,8 miljoen euro. De tak stond onder druk, doordat in de Verenigde Staten 521 miljoen dollar moest worden afgeschreven op handelscommissies.

Dat kwam door de scherp zakkende aandelenmarkten in het afgelopen kwartaal. ''Zorgen over landenrisico's, gecombineerd met de vrees voor een dubbele dip, hadden een significante impact op de interbancaire markten in de eurozone en de aandelenmarkten wereldwijd'', aldus topman Jan Hommen. Chief Risk Officer Koos Timmermans zei dat de interbancaire markt aantrekt, maar signaleerde nog steeds een schaarste aan geld.

Winst

De nettowinst van ING als geheel kwam uit op 1,1 miljard euro, waar analisten rekening hielden met een winst van circa 700 miljoen euro. In het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 71 miljoen behaald. ''We bevinden ons fundamenteel in een betere positie dan een jaar geleden'', aldus bestuurder Hommen.

ING blijft werken aan de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten. Het is een van de voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld voor het ontvangen van staatssteun in 2008. De splitsingskosten komen dit jaar waarschijnlijk uit op een totaal van 110 tot 150 miljoen euro.

Beursgang

Zo'n 30 miljoen euro daarvan is al genomen in de eerste zes maanden van het jaar ''We blijven de opties voor de verzekeringstak afwegen, maar het basisscenario is nog steeds één of twee beursgangen'', zei Hommen, die wel belangstelling van potentiële kopers signaleerde. Hij denkt dat de verzekeraar aan het eind van dit jaar zelfstandig van de holding kan functioneren.