AMSTERDAM - Advanced Metallurgical Group (AMG) zag in het tweede kwartaal van 2010 zowel de omzet als het bedrijfsresultaat (ebitda) stijgen ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Dat maakte de producent van hoogwaardige metalen woensdag voorbeurs bekend.

Advanced Metallurgical Group (AMG) zag in het tweede kwartaal van 2010 de omzet en het bedrijfsresultaat (ebitda) stijgen, zowel ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar als ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat maakte de producent van hoogwaardige metalen woensdag voorbeurs bekend.

De omzet steeg met 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009, tot 243,5 miljoen dollar (185,7 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat nam met 8 procent toe tot 23,9 miljoen dollar (18,2 miljoen euro).

Prijsstijging

''De resultaten zijn een beetje beter dan verwacht'', zegt analist Filip De Pauw van ING Research. Hij stelt vast dat de divisie Advanced Materials heeft geprofiteerd van de prijsstijgingen van metalen.

Al is de divisie Engineering Systems voor het vijfde kwartaal op rij gekrompen, toch ziet De Pauw ook daar een lichtpuntje. Zowel de aanwas van nieuwe orders als de voorraad van eerder afgesloten orders is groter dan verwacht. ''De markt voor zonnepanelen is in 2009 helemaal stilgevallen, maar het is een kwestie van tijd voordat die weer aantrekt'', verwacht De Pauw. De divisie levert apparatuur aan de zonnepanelenindustrie.

Samenwerking

De deelneming in Timminco was altijd een zorgenkindje, waarop AMG veel geld moest toeleggen. Dinsdagavond maakte AMG bekend dat Timminco een samenwerkingsverband met Dow Corning aangaat. ''Dow Corning steekt 50 miljoen dollar in die samenwerking waardoor er weinig kans is op een verdere 'cash outflow' naar Timminco'', denkt De Pauw.

De onderneming handhaaft zijn vooruitzichten van het begin van het jaar dat het bedrijfsresultaat over heel 2010 licht hoger zal uitvallen dan over het vorige jaar. Bij de divisie Engineering Systems groeit de orderportefeuille weer, maar dat zal pas in 2011 in de resultaten weerspiegeld worden.

Beurs

AMG heeft een notering aan de beurs in Amsterdam en is juridisch in Nederland gevestigd. Het ontplooit hier echter geen activiteiten en het hoofdkantoor staat in Wayne in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Het aandeel AMG stond woensdag rond 10:00 uur 4,5 procent hoger op 7,34 euro.