NEW YORK - Nieuwe maatregelen van de Federal Reserve om het herstel van de Amerikaanse economie te stimuleren, konden de beleggers in New York dinsdag niet voldoende enthousiasmeren.

De effectenbeurzen op Wall Street toonden een daling, al was die zwakker dan aan het begin van de handelsdag.

De Dow-Jonesindex van dertig grote bedrijven sloot met een verlies van 0,5 procent op 10644,25 punten.

De breder samengestelde S&P 500 moest 0,6 procent prijsgeven op 1121,06 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,2 procent tot 2277,17 punten.

Chinees importcijfer

Ook een tegenvallend Chinees importcijfer drukte de sfeer. Vooral de industriële sector kreeg klappen. Zo moest aluminiumproducent Alcoa 2,7 procent inleveren. US Steel zag de koers met 2,2 procent dalen en aandelen Exxon Mobil zakten 0,8 procent weg.

''Macro-cijfers uit China hebben een groot psychologisch effect op Amerikaanse investeerders'', zei een analist tegen persbureau Reuters.

Rente

De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, besloot dinsdag de rente laag te houden, precies zoals algemeen werd verwacht.

In een verdere poging om de wankelende Amerikaanse economie te ondersteunen, maakte de Fed bekend de opbrengsten van aflopende hypotheekleningen die de centrale bank in portefeuille heeft, te herinvesteren in langlopende staatsobligaties.

Het inkoopprogramma van staatspapier moet er aan bijdragen dat de kosten van geld lenen laag blijven.

De euro noteerde in New York 1,3180 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,3090 dollar waard.