AMSTERDAM - Een van de grotere private equity-huizen in de financiële wereld, KKR, ziet vanwege 'ongunstige marktomstandigheden' af van een aandelenemissie ter waarde van 500 miljoen dollar. De firma is nog wel winstgevend, zo bleek dinsdag uit de halfjaarcijfers.

KKR's beheerde vermogen van 54,4 miljard dollar leidde in het tweede kwartaal tot een winst van 433 miljoen dollar. Dat betekent een winstdaling van 29 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De partners van KKR (voluit Kohlberg Kravis Roberts) streken in het tweede kwartaal bijna 50 miljoen dollar aan compensatie op.

De private investeerder bracht vorige week de Nederlandse chipfabrikant NXP naar de beurs in New York. Ook de Nederlandse retailer Maxeda is deels in handen van het concern uit New York. Met kapitaal van de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn investeert KKR ook met Nederlands pensioengeld.

Toys 'R' Us

De komende tijd wil het bedrijf zijn investeringen in ziekenhuisketen HCA en speelgoedverkoper Toys 'R' Us verzilveren met een beursgang.

Door de kredietcrisis moeten private equity-investeerders als KKR en Blackstone op zoek naar nieuwe verdienmodellen en schuiven daarbij op richting zakenbanken. Het opkopen van bedrijven met veel geleend geld is een stuk lastiger geworden.