LONDEN - TUI Travel, de grootste touroperator van Europa, verwacht dat de winst dit boekjaar lager uitvalt dan eerder was voorzien. Vooral het aantal boekingen in Groot-Brittannië is in het derde kwartaal afgenomen. Dat heeft TUI Travel dinsdag bekendgemaakt.

Problemen door de aswolk, het mooie weer en de onzekerheid onder Britse consumenten heeft ertoe geleid dat het aantal boekingen in Groot-Brittannië in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met 2 procent is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal.

Britse consumenten zouden onzeker zijn, nadat de Britse regering in juni enkele noodmaatregelen had aangekondigd. Volgens TUI Travel heeft ook de vulkaanuitbarsting in IJsland invloed gehad op het aantal boekingen.

De schade als gevolg van de aswolk bedraagt 105 miljoen pond (126 miljoen euro). Bijna 400.000 passagiers werden gedupeerd.

Boekingen

''De sterke ontwikkeling van het aantal boekingen voor de vulkaanuitbarsting heeft zich niet doorgezet in de vroege zomermaanden'', zei topman Peter Long. ''Dit was vooral terug te zien in Groot-Brittannië.''

Analisten gingen voor het lopende boekjaar uit van een bedrijfsresultaat van tussen 439 en 495 miljoen pond.