AMSTERDAM -Beleggers op de Europese beurzen hadden dinsdag weinig richtinggevend nieuws voorhanden. Een tegenvallend Chinees importcijfer bepaalde het sentiment.

Daarnaast was de markt in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting daarop door de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken.

De AEX sloot met een verlies van 0,8 procent op 333,14 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 536,07 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten tot 1,2 procent in de min.

Stil

De handelsvolumes waren dinsdag laag. ''We zitten tussen de zwakke en sterke dagen gevangen. Dit soort dagen horen erbij. Het is gewoon wat stil'', verklaarde beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

De Chinese import nam in juli minder sterk toe dan werd gedacht. Dat wakkerde zorgen aan dat de Chinese economie afkoelt. In de middaghandel deed een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit ook een duit in het zakje.

Fed

Later op de dag maakt de Fed een rentebesluit bekend. Naar verwachting zal de rente gehandhaafd worden op 0 tot 0,25 procent. Ook kan de Fed extra monetaire steunmaatregelen aankondigen om het economisch herstel te stimuleren.

Volgens Plomp zou dat kunnen worden uitgelegd als teken van de zwakte van de economie. ''Misschien is het beter als er niks gedaan hoeft te worden.''

Dollar

Steeds meer investeerders leken er dinsdag vanuit te gaan dat de Fed geen agressieve steunmaatregelen zal nemen. Dat bleek uit de stijging van de dollar ten opzichte van de euro. Steunmaatregelen zouden de dollar namelijk verzwakken, omdat meer geld in de economie inflatie aanwakkert.

De euro was ten tijde van het slot van de beurs dinsdag 1,3090 dollar waard. Maandag aan het slot van de Europese beurshandel kostte de euro 1,3285 dollar.

ING

In de AEX zakte bank en verzekeraar ING 2,4 procent. Het concern komt woensdag met halfjaarcijfers. Staalgigant ArcelorMittal daalde 1,4 procent, ondanks een adviesverhoging door de analisten van UBS.

Van Lanschot Bankiers verloor 1,5 procent. De bank heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een lagere winst behaald dan verwacht. In Londen zakte reisorganisator TUI Travel bijna 10 procent. De grootste touroperator van Europa gaf een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar.

Een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde rond het slot van de beurzen een verlies van 1,3 procent op 80,36 dollar. De daling werd gedreven door de relatief duurdere dollar.