NEW YORK - De koersen op de effectenbeurzen in New York zetten maandag hun stijgende lijn van de afgelopen maand voort.

Vooral de verwachting dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, meer geld in de Amerikaanse economie gaat pompen, stemde de beleggers optimistisch.

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven noteerde een winst van 0,4 procent op 10.698,75 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,6 procent naar 1127,79 punten.

De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiesector, won 0,8 procent naar 2305,69 punten.

Rentebesluit

Beleggers zijn in afwachting van het maandelijkse rentebesluit dat de Fed woensdag bekendmaakt. Naar verwachting houdt de Fed de rente stabiel op 0 tot 0,25 procent.

De Fed houdt dinsdag een belangrijke vergadering en zal misschien signalen geven of het bereid is om meer geld in de economie te pompen.

Computerfabrikant Hewlett-Packard was de grootste verliezer op de Dow Jones. HP moest maar liefst 8 procent inleveren na het opstappen van bestuursvoorzitter Mark Hurd.

De HP-topman was in opspraak geraakt omdat hij de kosten van een buitenechtelijke romance als onkosten had opgevoerd. Bovendien had de vrouw in kwestie een klacht ingediend tegen Hurd wegens ongewenste intimiteiten.

Apple

De ogen waren ook gericht op concurrent Apple. Afgelopen week stapte topman Mark Papermaster op, de verantwoordelijke voor de hardware van de iPhone. Apples nieuwe smartphone heeft zwaar te lijden onder problemen met bereik, ook wel de 'antennagate' genoemd. Het bedrijf zag de koers maandag stijgen met 0,6 procent.

De euro noteerde aan het eind van de handelsdag in New York 1,3225 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,3285 dollar waard.