LONDEN - Het olielek in de Golf van Mexico heeft oliemaatschappij BP tot nu toe 6,1 miljard dollar (4,6 miljard euro) gekost. Dat heeft BP maandag bekendgemaakt.

Het olieconcern heeft inmiddels 145.000 claims ontvangen. In totaal zijn 103.900 betalingen verricht voor een totaalbedrag van 309 miljoen dollar.

Het olielek in de Golf van Mexico ontstond op 20 april na een explosie op een booreiland. Daardoor ontstond de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis.

BP slaagde er vorige week in om het lek na 106 dagen helemaal af te sluiten. Het aandeel BP steeg maandagochtend op de Londense beurs met ruim 2 procent.

Olie

Volgens de Amerikaanse regering zijn er vanaf het moment dat het lek ontstond 4,9 miljoen vaten olie in zee gelekt. Dat is 205 miljoen gallon (779 miljoen liter). Verscheidene operaties zorgden ervoor dat 800.000 vaten olie werden opgeruimd.

BP kan een boete krijgen van 4300 dollar per vat als de oliemaatschappij schuldig wordt bevonden aan het lek. Dat betekent een boetebedrag van 17,6 miljard dollar.

Het Britse olieconcern maakte vorige maand nog bekend in het tweede kwartaal een recordverlies van 16,9 miljard dollar te hebben geleden als gevolg van de olieramp.

Topman Tony Hayward stapt in oktober op, nadat hij onder zware druk kwam te staan. Hij wordt opgevolgd door Bob Dudley.