AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten begonnen maandag opgewekt aan een nieuwe handelsweek.

Beleggers hopen dat de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, de geldhoeveelheid zal verruimen om het economisch herstel een duwtje in de rug te geven.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,4 procent (4,7 punten) hoger op 335,89 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven ging 1,1 procent (6,17 punten) vooruit tot 541,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent.

De Fed houdt dinsdag een belangrijke beleidsvergadering en zal misschien signalen geven of het bereid is om meer geld in de economie te pompen. Woensdag zal de Fed naar verwachting de rente in een rentebesluit stabiel houden op 0 tot 0,25 procent.

Aantrekkelijk

''Als de VS het monetaire beleid verder versoepelen, worden aandelen een aantrekkelijke belegging'', verklaarde beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers maandag.

Graanhandelaren zijn in afwachting van een belangrijk productierapport over graan van het Amerikaanse landbouwministerie, dat dinsdag naar buiten komt. Ook de impact van het exportverbod op graan van Rusland, door de extreme hitte en branden in het land, weegt zwaar.

Bosbranden

Rusland verwacht dat het dit jaar nog minder graan en andere landbouwproducten zal oogsten dan vorige week werd voorspeld. Door het uitblijven van regen, de hitte en de bosbranden zal de oogst misschien wel 35 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Eerder was uitgegaan van een 20 tot 25 procent lagere opbrengst.

Olie- en grondstofgerelateerde fondsen waren in trek, mede dankzij een stijging in de olieprijs. Rond het slot van de beurzen noteerde een vat Amerikaanse ruwe olie 1 procent hoger op 81,52 dollar. Shell en bodemonderzoeker Fugro wonnen respectievelijk 1,7 en 3,1 procent.

Softwarebedrijf Unit4 won 6,2 procent na een analistenrapport dat het concern mogelijk een overnamedoelwit zou kunnen zijn.

Nedsense

Nedsense, dat software ontwerpt voor de mode- en textielindustrie, maakte maandag een koerssprong van 15 procent. In De Telegraaf stond zaterdag een positief bericht over het bedrijf, dat al eerder aangaf dit jaar break-even te willen draaien.

De euro was maandagmiddag 1,3235 dollar waard. Vrijdag aan het slot van de Europese beurshandel kostte de euro 1,3285 dollar.