NEW YORK - Net als in Europa hebben de beurzen in New York vrijdag een tik gekregen door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De cijfers sterkten de beleggers in hun vrees dat het economisch herstel stagneert.

Alle drie de graadmeters openden in de min en in de eerste uren van de handel liepen de verliezen op tot een kleine 1,5 procent.

Daarna stegen de koersen weer, waardoor de verliezen uiteindelijk beperkt bleven.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot de week af op 10.653,56 punten, een verlies van 0,2 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,4 procent en sloot op 1121,64 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,2 procent tot 2288,47 punten.

Banenrapport

Voor opening van de beurzen op Wall Street kwam het Amerikaanse ministerie van Arbeid met het banenrapport dat het iedere maand uitbrengt.

Het was een teleurstellend rapport: in juli gingen in de VS 131.000 banen verloren, twee maal zoveel als analisten hadden verwacht. In het bedrijfsleven nam het aantal banen wel toe, maar die groei was kleiner dan gedacht.

Stijgende lijn

De aandelen hebben de afgelopen maand een stijgende lijn vertoond, vooral op basis van bedrijfscijfers. Maar de banencijfers worden gezien als een belangrijke indicator voor de markt.

Beleggers zijn vooral bang dat de zwakkere cijfers een negatieve invloed hebben op de consumentenbestedingen. En die zijn voor economische groei erg belangrijk.

De tegenvallende cijfers doen volgens de econoom Joel Naroff ook twijfel rijzen over toekomstige groeicijfers van ondernemingen.

Kraft Foods

De meeste fondsen verloren terrein, maar er waren uitzonderingen. Zo steeg het aandeel van Kraft Foods dik 2 procent. Het Amerikaanse levensmiddelenconcern had donderdag na beurs sterke tweedekwartaalcijfers gepresenteerd.

Ondanks de verliezen van vrijdag, sloten alle drie de graadmeters na een wisselvallige week toch hoger dan een week geleden. Vorige week vrijdag sloot de Dow op 10.465, de S&P op 1101 en de Nasdaq op 2254 punten.

De euro stond bij sluiting van de beurzen op 1,3291 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de munt 1,3285 dollar waard.