AMSTERDAM - Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt bezorgden Europese beurshandelaren vrijdagmiddag een slecht humeur.

Alle belangrijke beursgraadmeters eindigden in het rood, nadat duidelijk was geworden dat er vorige maand in de Amerikaanse economie aanzienlijk meer banen verloren gingen dan verwacht.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 5,38 punten, of 1,6 procent, lager op 331,19 punten. De MidKap leverde 0,4 procent (2,20 punten) in bij een eindstand van 535,66 punten. In Londen ging de hoofdindex 0,6 procent achteruit. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 1,3 procent.

Banen

De slechte stemming werd veroorzaakt door het Amerikaanse ministerie van Arbeid, dat halverwege de middag meldde dat er 131.000 banen verdwenen in de VS in juli. Dat was twee keer zoveel als analisten hadden voorspeld. Daarbij viel de banengroei in het bedrijfsleven aanmerkelijk lager uit dan verwacht.

Uitzendconcern Randstad hoorde met een min van 3,3 procent bij de grootste verliezers van de AEX. Uit het banenrapport bleek dat ook de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de VS, een belangrijke markt voor Randstad, na maanden van groei in juli licht achteruit ging. In de MidKap verloor branchegenoot USG People 1,9 procent.

Heineken

Het tijdelijke exportverbod voor graan dat Rusland in verband met grote droogte en branden heeft afgekondigd, speelde ook een grote rol op de beurzen. In de AEX stonden bierbrouwer Heineken en voedingsmiddelenproducent Unilever onderaan met verliezen van 3,5 en 2,8 procent.

Leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM verloor bijna 4 procent. Bierbrouwer SABMiller werd in Londen 2,4 procent minder waard.

''Als de graanschuur echt dichtgaat, dan is er een echt probleem'', waarschuwde analist Marco Gulpers van ING dan ook. Hij wees er echter op dat de prijs van graan nog lang niet zo hoog ligt als twee jaar geleden.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro was de enige positieve uitschieter in de AEX. De onderneming zag haar winst in de eerste helft van dit jaar dalen, maar het resultaat en de omzet waren beter dan wat het bedrijf en analisten eerder voorspelden. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.

Met een koerssprong van ruim 13 procent was pigmentspecialist Holland Colours de grootste stijger aan het Damrak. Het bedrijf maakte donderdag nabeurs gunstige resultaten over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar bekend.

Logica

Automatiseerder Logica handhaafde vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers zijn verwachting dat de omzet dit jaar even hoog uitkomt als in 2009. Beleggers beloonden dat met een koerswinst van ruim 5 procent.

De koers van de euro steeg vrijdag tot 1,3285 dollar. Donderdag aan het slot van de Europese beurshandel was de euro 1,3150 dollar waard.