NEW YORK - De beurzen in New York hebben donderdag een stapje terug gedaan. Een onverwachte stijging van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten sterkte de beleggers in hun zorgen over de werkgelegenheid.

Ook tegenvallende detailhandelverkopen maakten hen terughoudend.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,1 procent lager op 10.674,98 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index leverde eveneens 0,1 procent in en noteerde 1125,81 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,5 procent tot 2293,06 punten.

Banen

De beleggers maken zich al een tijd zorgen over de werkgelegenheid en de consumentenbestedingen. Woensdag putten zij nog hoop uit een meevallend cijfer over het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Maar donderdag gepubliceerde cijfers over het aantal uitkeringsaanvragen wakkerden hun zorg weer aan. Het aantal liep vorige week op tot 479.000, terwijl was gerekend op een daling tot 455.000.

Detailhandel

Ook cijfers over de detailhandelverkopen stemden beleggers niet gerust. De 28 retailers die analisten volgden, meldden dat in juli de verkopen met 2,9 procent waren gestegen. Analisten hadden gerekend op een toename met 3,1 procent.

De cijfers laten volgens hen zien dat de consument terughoudend blijft omdat hij zich zorgen maakt over de hoge werkloosheid en de economische situatie.

Werkgelegenheid

Dit alles maakte de beleggers donderdag terughoudend. Zij zijn in afwachting van de cijfers over de werkgelegenheid die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Analisten verwachten dat het aantal banen in juli met 65.000 zal zijn afgenomen. De landbouwsector is daarin niet meegenomen.

De euro stond aan het eind van de handelsdag in New York op 1,3187 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,3150 dollar waard.