AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager na een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse banenmarkt.

Een onverwachte stijging van het aantal uitkeringsaanvragen bracht hernieuwde zorgen met zich mee over de staat van 's werelds grootste economie.

Het aantal uitkeringsaanvragen bedroeg vorige week 479.000, terwijl analisten op een lichte daling rekenden tot 455.000 ten opzichte van de aanvankelijke gemeldde 457.000 aanvragen in de voorgaande week. Dat cijfer werd herzien tot 460.000 aanvragen.

VS

De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot 2,6 punten ofwel 0,8 procent lager op 336,57 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven daalde 0,7 procent tot 537,86 punten. De FTSE-index in Londen leverde 0,4 procent in, terwijl de belangrijkste indices in Frankfurt en Parijs een fractie hoger sloten.

De indices schommelden tot aan de presentatie van het uitkeringscijfer rond de slotstanden van woensdag, waarbij kleine winsten en verliezen werden afgewisseld. Beleggers besloten het rustig aan te doen in de aanloop naar het rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt op vrijdag. Analisten verwachten dat er, exclusief de landbouwsector, 65.000 banen zijn geschrapt in juli.

Banencijfer

Een goed banencijfer kan de zorgen over de afkoelende Amerikaanse economie temperen. ''Het is nu even afwachten. Beleggers willen in die cijfers zien dat de kans op een nieuwe recessie in de VS zeer klein is'', aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenberg van Van Lanschot Bankiers.

Ondanks de kleine uitslagen van de graadmeters kende de handelsdag een aantal uitschieters, vooral in Amsterdam. Unilever bungelde vanaf de handelsaanvang onderaan bij de hoofdfondsen na de bekendmaking van tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal. Het aandeel verloor, mede door een afwaardering door ING, 5 procent.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd kreeg de handen evenmin op elkaar met zijn resultaten. Het bedrijf boekte over de eerste helft van dit jaar een netto operationeel resultaat van 167 miljoen euro, waar analisten in doorsnee rekenden op 180 miljoen euro. Delta Lloyd, sinds maart genoteerd aan de Amsterdamse beurs, leverde 5,3 procent en in stond daarmee onderaan in de MidKap.

Een opvallende stijger was LBI, dat voor het eerst als fusiebedrijf werd verhandeld. De onlinemarketingspecialist schoot ruim 16 procent omhoog.

Euro

De euro noteerde 1,3150 dollar in vergelijking met 1,3160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.