LONDEN - De Britse bank Barclays heeft de winst over het eerste halfjaar met 44 procent zien toenemen dankzij minder slechte leningen en het economische herstel. Barclays maakte de halfjaarcijfers donderdag bekend.

De winst voor belasting kwam uit op 3,95 miljard pond (4,77 miljard euro). Het bedrag in de stroppenpot voor mensen en bedrijven die hun leningen niet meer kunnen aflossen daalden met 32 procent tot 3,08 miljard pond, ondanks meer verlies op leningen aan Spaanse bedrijven.

De investeringstak van Barclays, de op vijf na grootste bank in Europa, zag de winst over het afgelopen halfjaar ruim verdrievoudigen tot 3,4 miljard pond. De totale inkomsten stegen met 8 procent tot 16,6 miljard pond.

Groei

''Tegen de achtergrond van de gematigde economische activiteit en de hevige onrust rond de schulden van overheden in het tweede kwartaal hebben wij een goede groei van de winst en inkomsten laten zien in de eerste helft van het jaar'', aldus Barclays-topman John Varley. De vooruitzichten blijven volgens hem onzeker.