FRANKFURT - Telecombedrijf Deutsche Telekom heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 1,2 miljard euro tegen een verlies van 603 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Volgens het moederbedrijf van T-Mobile zette de opgaande lijn van het eerste kwartaal in het tweede kwartaal door, mede dankzij ''gestabiliseerde inkomsten'' in thuismarkt Duitsland gekoppeld aan hogere resultaten daar.

Dankzij een kostenbesparingsprogramma werden de kosten over het eerste halfjaar met 1 miljard euro teruggebracht. De helft van die besparing is inmiddels opnieuw geïnvesteerd om de concurrentiepositie te vergroten.

De omzet kwam over het eerste halfjaar uit op 31,3 miljard euro tegen 32,1 miljard een jaar eerder, een daling van 2,5 procent.

T-Mobile

Dochterbedrijf T-Mobile Nederland behaalde over het tweede kwartaal van dit jaar een omzet 448 miljoen euro tegen 465 miljoen euro over het tweede kwartaal van vorig jaar.

''Een reeks van opeenvolgende ingrepen van de overheid in de tarieven van mobiele aanbieders, zet de omzet flink onder druk'', zei financieel directeur Hans van Leeuwen in een toelichting.

Resultaat

Het operationele resultaat kwam over de eerste zes maanden in Nederland uit op 241 miljoen euro, een stijging van ruim 44 procent vergeleken met de 167 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2009.

Eind juni telde T-Mobile afgerond 4,4 miljoen mobiele klanten in Nederland. Het bedrijf zegt dat van alle smartphonegebruikers in Nederland 60 procent een T-Mobile-abonnement heeft. De onderneming heeft in ons land het alleenrecht op de iPhone.

De gemiddelde omzet per klant ging in het tweede kwartaal bij zowel prepaid als abonnementen omhoog van 23 euro vorig jaar tot 29 euro nu. Gesprekken zijn goed voor 72 procent van die omzet, de rest bestaat uit diensten als internetten en sms'en.