AMSTERDAM - Onlinemarketingspecialist LBi krijgt donderdag een nieuwe notering aan de Amsterdamse beurs, onder de naam LBi International. De nieuwe notering volgt op de fusie met Obtineo die begin dit jaar werd aangekondigd.

Na vele fusies en reorganisaties symboliseert de nieuwe notering een verse start voor LBi. Obtineo bestaat uit de Britse zoekmachinespecialist Bigmouthmedia en de investeerders Janivo, Cyrte en The Carlyle Group, die 40 miljoen euro in het fusiebedrijf steken.

''Het heeft een tijd geduurd, maar we zijn nu erg positief over het toekomstperspectief van LBi en hanteren dan ook een outperformer-advies'', aldus analist Jeroen Willard van AEK Research.

Zoekmachine

Hij wijst erop dat Bigmouthmedia belangrijke kennis over zoekmachine-optimalisatie in huis heeft, die LBi tot nog toe ontbeerde.

Ook analist Martijn den Drijver van SNS Securities is optimistisch over de omgekeerde overname, zoals hij het noemt vanwege de veel grotere schaal van LBi ten opzichte van Bigmouthmedia. ''Ook de klantenportfolio's sluiten goed op elkaar aan'', vult Den Drijver aan.

LBi

LBi komt voort uit een fusie van de Nederlandse websitebouwer Lost Boys met de Zweedse bedrijven IconMedialab en Framfab in 2002 en 2006.

Lost Boys werd in 1993 opgericht door ondernemer Michiel Mol, de ondernemer die zich ook inliet met sportwagenfabrikant Spyker. Het was een van de meest succesvolle Nederlandse internetbedrijven, totdat de internetzeepbel in 2000 uiteenspatte.

Problemen

LBi kampte al jaren met problemen bij onder meer de Nederlandse divisie en moest diverse keren een winstwaarschuwing geven. De huidige topman Luke Taylor, die in 2008 aantrad, reorganiseerde het bedrijf ingrijpend. Die reorganisaties kostten het bedrijf vorig jaar een verlies van 63 miljoen euro.

Het tijdelijk schrappen van de beursnotering van LBi is het juridische gevolg van de fusie met Obtineo. Doordat het bedrijf van Zweeds naar Nederlands recht werd overgezet, was er tijdelijk geen handel in het aandeel LBi mogelijk. LBi heeft de Zweedse beursnotering geschrapt.

Inclusief een aangekondigde aandelenuitgifte voor bestaande aandeelhouders van naar verwachting 10 miljoen euro, heeft het bedrijf een oorlogskas van 50 miljoen euro. Daarmee wil LBi overnames doen in de regio's Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.