AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag na een wisselvallige dag met een minieme winst gesloten.

De verliezen uit de ochtendhandel werden weggepoetst na gunstige berichten over de Amerikaanse economie. De meeste andere belangrijke Europese graadmeters sloten eveneens licht hoger.

De AEX eindigde 0,2 punten hoger op 339,20 punten, een winst van 0,1 procent. De MidKap sloot met een winst van 0,6 procent (3,02 punten) op 541,62 punten.

In Frankfurt en Parijs gingen de hoofdindices 0,4 procent omhoog. De FTSE-index in Londen bleef enigszins achter met een min van 0,2 procent.

Banen

Halverwege de middag meldde salarisstrookverwerker ADP dat er in juli 42.000 banen zijn bijgekomen in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Die groei was iets hoger dan verwacht en wordt gezien als een gunstig teken voor vrijdag, als de overheid de officiële werkgelegenheidscijfers van juli naar buiten brengt. Onderzoeksbureau ISM meldde verder dat de dienstensector in de Verenigde Staten in juli harder is gegroeid dan verwacht.

SBM Offshore

De AEX werd aangevoerd door aan grondstoffen gerelateerde fondsen. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore boekte met 3,2 procent de grootste winst. Staalconcern ArcelorMittal pluste 1,2 procent, bodemonderzoeker Fugro werd 1 procent meer waard.

Diverse financiële fondsen verloren terrein door winstnemingen. In Amsterdam verloor ING 0,5 procent en leverde SNS Reaal 1,1 procent in. De Britse bank Standard Chartered verloor ruim 5 procent, ondanks resultaten over de eerste helft van het jaar die beter waren dan verwacht.

Branchegenoot Lloyds voerde de Londense hoofdindex daarentegen aan met een winst van bijna 4 procent. De bank presenteerde de eerste winst sinds de nationalisatie in 2008.

Arcadis

Het aandeel Arcadis was de hele dag de uitblinker in de MidKap. Het advies- en ingenieursbedrijf profiteerde met een koerswinst van 5,2 procent van de beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. Het bedrijf boekte daarin een omzetgroei van 23 procent en toonde zich optimistisch over de toekomst.

Grontmij, branchegenoot van Arcadis, meldde voor het eerste halfjaar van 2010 een eenmalige reorganisatielast van 4 miljoen euro, vanwege extra kostenmaatregelen. In het eerste kwartaal boekte het bedrijf al een reorganisatielast van 1 miljoen euro. De koers zakte 0,5 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,4 procent tot 82,80 dollar. De koers van de euro ging omlaag tot 1,3160 dollar. Dinsdag was de euro aan het slot van de Europese beurzen 1,3230 dollar waard.