AMSTERDAM - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het tweede kwartaal een fors hogere omzet behaald, geholpen door organische omzetgroei in alle marktsegmenten en de overname van het Amerikaanse Malcolm Pirnie.

Volgens Arcadis kwam daarmee voor het eerst sinds begin 2009 een einde aan de daling van de autonome omzet, aldus het bedrijf woensdag bij de publicatie van de cijfers.

De omzet steeg met 23 procent tot 512 miljoen euro. Acquisities, vooral de overname van Malcolm Pirnie, droegen voor 18 procent bij aan de omzetgroei. De omzet valt aanzienlijk hoger uit dan verwacht, analisten rekenden op inkomsten van 448 miljoen euro.

Winst

De netto operationele winst ging met 8 procent vooruit tot 18,5 miljoen euro, wat gelijk is aan de prognoses van analisten. Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 12 procent tot 31,8 miljoen euro. Hier werd door analisten gerekend op 32,8 miljoen euro.

Voor heel 2010 verwacht Arcadis een lichte stijging van de netto operationele winst met maximaal 5 procent.

Water

De orderportefeuille dikte met 8 procent aan vergeleken met eind vorig jaar. Dat kwam vooral door het onderdeel infrastructuur en in mindere mate water en milieu. Bij gebouwen zwakte de orderontvangst wat af, aldus Arcadis.

Arcadis verwacht in het tweede halfjaar een bescheiden groei van de activiteiten. Arcadis zei dat verdere uitbreiding door middel van acquisities op de agenda staat.

VS

Volgens het bedrijf uit Arnhem herstelt de economie, vooral in de Verenigde Staten, maar is dat herstel nog wel fragiel en duurt de onzekerheid voort. Het is volgens Arcadis nog onduidelijk in welke mate de geplande bezuinigingen van overheden de markten waarop het bedrijf actief is zullen beïnvloeden. 

Bekijk de reportage van belegger.nl over Arcadis: