NEW YORK - De Amerikaanse belegger heeft dinsdag heel wat tegenvallende cijfers te verwerken gekregen. De Amerikaanse consumentenbestedingen bleven achter bij de verwachting en het aantal fabrieksorders in de VS daalde sterker dan verwacht.

Teleurstellende cijfers van Procter & Gamble deden de beurzen ook geen goed. Na de flinke winst van maandag leverden de graadmeters in New York dinsdag dan ook in.

Farmaceut Pfizer zorgde met goede kwartaalcijfers voor een lichtpuntje en mede daardoor bleven de verliezen beperkt.

Fondsen

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 10.636,38 punten, een verlies van 0,4 procent. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,5 procent en sloot de dag af op 1120,46 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte eveneens 0,5 procent tot 2283,52 punten.

De consumentenuitgaven in de Verenigde Staten bleven in juni stabiel, terwijl gerekend was op een lichte toename. Voor de economische groei zijn de consumentenbestedingen erg belangrijk en het tegenvallende cijfer leidde tot twijfel over de bereidheid van de consument geld uit te geven.

Consumentenproducten

Grootste daler op de Dow-Jones was Procter & Gamble. De fabrikant van consumentenproducten behaalde minder winst en omzet dan was verwacht. Het aandeel zakte 3,7 procent. Farmaceut Pfizer was de grootste stijger. Het concern haalde in het tweede kwartaal meer winst en omzet dan analisten hadden voorzien. De koers van het aandeel steeg daarop dik 5 procent.

Ook tegenvallende cijfers van chemieconcern Dow Chemical speelden de beurzen parten. Op de S&P zakte het aandeel bijna 10 procent.

De euro was bij sluiting van de beurzen in New York 1,3230 dollar waard. Dat was exact hetzelfde als aan het eind van de handelsdag in Europa.