AMSTERDAM – Koffiebonen zijn in de afgelopen maanden sterk in prijs gestegen. De prijs van de populaire arabicabonen zijn maandag op de beurs in New York zelfs gestegen naar 1.82 dollar per pound (453 gram), het hoogste niveau sinds 1998.

“De vraag van beleggers overspoelt de markt”, zegt Mark Haes van Sucden Financial uit Londen dinsdag in het Financieele Dagblad.

Onder meer tegenvallende oogsten en meer consumptie zijn de oorzaak van de hoge koffieprijs. Volgens de krant zijn het echter vooral de speculaties op de beurs die de prijs tot grote hoogte doen stijgen.

Verwacht wordt dat de koffieprijs binnen afzienbare tijd weer enigszins wordt getemperd. De vraag naar koffiebonen van het type arabica is sinds de opkomst van diverse koffiebars enorm toegenomen. Belangrijkste leveranciers van deze boon zijn Brazilie en Colombia.

Oogst

Na een aantal tegenvallende oogsten worden uit vooral Brazilie grote oogsten verwacht. “Zodra die opbrengst op de markt komt, zal de koffieprijs wat minder onder druk komen te staan”, aldus beursdeskundige James Cordier tegen persbureau Bloomberg.

Medeoprichter van de Nederlandse Coffee Company Dick de Kock twijfelt op zijn beurt in het Financieele Dagblad of de tarieven weer zullen terugzakken. Vooral omdat in Brazilie zelf steeds meer koffie wordt gedronken, verwacht De Kock “blijvend hogere prijzen voor de middellange termijn”.