HEERLEN - Chemie- en farmacieconcern DSM heeft in het tweede kwartaal de verwachtingen weten te overtreffen met een sterke omzet- en winstverbetering.

Het bedrijf verhoogde licht de verwachting voor 2010, maar zei er ook van uit te gaan dat de operationele winst in de tweede helft van 2010 lager zal uitvallen dan in de eerste zes maanden van dit jaar.

Topman Feike Sijbesma sprak van een ''zeer sterk kwartaal'', dat te danken is aan ''zeer goede verkoopvolumes in combinatie met de voortzetting van gedisciplineerde focus op prijzen en kosten''.

Hij merkte op dat het bedrijfsresultaat met 25 procent was gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. ''Voor het huidige activiteitenportfolio was dit het beste kwartaal ooit.''

In zijn geheel wordt 2010 een ''sterk jaar'', aldus Sijbesma. De eindmarkten zullen verder verbeteren. Eerder sprak het concern van een ''goed jaar''.

Interview door collega-site Belegger.nl met Sijbesma:

Lager

Toch zullen de resultaten in de tweede helft van 2010 lager uitvallen dan in de eerste zes maanden. Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb zei in een toelichting een lager bedrijfsresultaat te verwachten.

Dat is voornamelijk het gevolg van een zwakkere voorraadopbouw. Wel zullen de resultaten naar verwachting hoger uitvallen dan in de tweede helft van 2009, hoewel de cijfers moeilijker te vergelijken ziijn dan bij de eerste zes maanden van 2009.

Bedrijfsresultaat

In het tweede kwartaal ging het bedrijfsresultaat (operationele winst, ebit) bijna drie keer over de kop, van 85 miljoen in 2009 naar 246 miljoen dit jaar.

De omzet uit doorlopende activiteiten steeg tot 2,268 miljard euro, bijna eenderde hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De cijfers liggen fors boven de verwachting van analisten.

DSM profiteerde in het tweede kwartaal niet alleen van het aantrekken van de wereldeconomie, maar ook van hernieuwde voorraadopbouw en gunstige valutakoersen.

De lichte verzwakking die de euro de afgelopen maanden toonde ten opzichte van de dollar, was gunstig voor DSM. Het concern maakt de meeste kosten in euro's, terwijl de verkopen in toenemende mate in dollars worden verrekend.

Nutrition

De positieve effecten waren onder meer voelbaar bij de voedings- en vitaminetak Nutrition, dat de toch al sterke groei van de afgelopen tijd doorzette. Het onderdeel realiseerde een autonome omzetgroei van 4 procent.

De divisie Polymer Intermediates maakte een spectaculaire winstsprong (ebit) van 4 naar 54 miljoen euro in dit kwartaal.

Analisten

Analisten waren zeer te spreken over de resultaten van DSM. ''Zonder meer positief'', zei Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen.

Jan Hein de Vroe van ING begrijpt de zwakkere verwachting die het bedrijf voor de rest van het jaar uitspreekt. ''De voorraadopbouw neemt fors af. De auto-industrie draait minder. Daarnaast staat de euro nu alweer hoger.''

Beleggers zetten het aandeel van DSM dinsdag fors lager. Het aandeel noteerde tegen het middaguur 2,1 procent in de min op 36,97 euro.