NEW YORK - Net als in Europa zijn de beurzen in New York augustus begonnen met flinke winsten. Een combinatie van goede kwartaalcijfers van twee Europese banken en beter dan verwachte Amerikaanse macrocijfers stemde de beleggers maandag optimistisch.

Een zwakkere dollar stuwde bovendien de koersen van grondstofgerelateerde fondsen.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot de handelsdag af op 10.674,38 punten, een winst van 2 procent. De breder samengestelde S&P 500-index steeg met 2,2 procent tot 1125,86 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 1,8 procent en kwam uit op 2295,36 punten.

De beurzen waren maandag al met flinke winst geopend op het nieuws dat de kwartaalcijfers van de Europese banken HSBC en BNP Parisbas beter waren dan analisten hadden verwacht. De winsten liepen nog verder op na meevallende cijfers over de Amerikaanse industrie en de bouw.

Groeicijfer

De Amerikaanse industrie groeide sterker dan verwacht. Het groeicijfer lag wel op het laagste niveau sinds december vorig jaar, maar het was wel meer dan analisten hadden verwacht.

Ook een onverwachte stijging van de bouwuitgaven in de Verenigde Staten droeg bij aan het positieve sentiment. Het was maar een lichte stijging, maar de meeste analisten hadden een daling verwacht.

Alle fondsen in de Dow stegen. Aluminiumproducent Alcoa voerde de lijst aan met een plus van 4,6 procent. Ook oliemaatschappij Exxon Mobil behoorde met een plus van 3,6 procent tot de grootste stijgers. Dat was onder meer te danken aan het oplopen van de olieprijs tot boven de 80 dollar per vat.

JPMorgan Chase

Maar ook financiële instellingen deden het goed. Zo steeg het aandeel JPMorgan Chase 3,2 procent en werd een aandeel Bank of America 2,8 procent duurder.

De euro noteerde bij sluiting van de beurzen op Wall Street 1,3168 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond de Europese munt op 1,3185 dollar. Afgelopen vrijdag was de euro nog 1,3050 dollar waard.