AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag opgewekt aan de beursweek begonnen. Vooral de financiële fondsen deden het goed, dankzij sterke kwartaalcijfers van de banken HSBC en BNP Paribas. Ook meevallende macrocijfers gaven de handel steun.

De AEX-index in Amsterdam sloot de handel met een winst van 9,02 punten (2,7 procent) op 339,66 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen kreeg er 10,19 punten (1,9 procent) bij en stond op 537,04 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt eindigden tot 3 procent hoger.

Bankaandelen stonden in heel Europa flink in de plus. De Britse bank HSBC maakte maandag een verdubbeling van de winst bekend. HSBC ging in Londen 5,3 procent omhoog. Het Franse BNP Paribas meldde eveneens goede cijfers en klom ook 5,3 procent.

ING

In Amsterdam won ING 5,8 procent en verzekeraar Aegon steeg 3 procent. Barclays kreeg er 3,4 procent bij en Société Générale stond 4,7 procent in de plus. Het Duitse Commerzbank ging 3,5 procent vooruit en Deutsche Bank steeg 2,8 procent.

Beleggers waren ook positief door een macrocijfer waaruit bleek dat de bedrijvigheid in de industriesector van de eurozone in juli sterker was gegroeid dan verwacht. Maandag werd ook bekend dat de groei van de industriële bedrijvigheid in de Verenigde Staten in juli hoger uitviel dan verwacht. De bouwuitgaven in de VS namen onverwacht licht toe in juni.

ArcelorMittal

De gunstige cijfers over de industrie hielpen staalconcern ArcelorMittal aan een winst van 5,9 procent. Chemieconcern AkzoNobel won 2,8 procent en DSM steeg 3,6 procent.

De olieprijs steeg maandag met ruim 3 procent tot 81,50 dollar per vat. Dat gaf de oliefondsen steun. Shell won 3,9 procent en de toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore ging 4,2 procent vooruit. Bodemonderzoeker Fugro steeg 4,6 procent.

TNT

Postbedrijf TNT maakte maandag voorbeurs tegenvallende cijfers bekend, met name bij de expressdivisie. Het concern kondigde verder aan de onderdelen Express en Mail volledig te gaan splitsen en kwam ook met een nieuwe financieel directeur. TNT was de enige daler in de AEX met een verlies van 3,7 procent.

De euro noteerde op 1,3185 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,3050 dollar.