HOOFDDORP - TNT wil de divisies Post en Express definitief volledig splitsen en als zelfstandige bedrijven laten voortbestaan. Dat bevestigde topman Peter Bakker maandag bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal.

TNT kondigde eerder dit jaar aan te onderzoeken op welke manier het de postdivisie rendabel kan houden. Het bedrijf ziet de volumes bij Express sterk groeien, terwijl de postbezorging in Nederland steeds verder afneemt.

Om die achteruitgang te bestrijden, werd eerder al besloten tot een omvangrijke reorganisatie, die van de postdivisie een deeltijdbedrijf maakt.

''Op basis van dit onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat een volledige splitsing de beste oplossing is voor beide bedrijfsonderdelen'', aldus Bakker. ''Post en Express zullen als opzichzelfstaande bedrijven kunnen opereren in de top van hun respectievelijke sectoren.''

Synergie

Volgens Bakker bestaat er te weinig synergie tussen het groeiende expressbedrijf en de postdivisie, die het hoofd moet bieden aan de constante krimp van de postvolumes. Daarom is er geen reden meer beide divisies in één bedrijf te laten voortbestaan.

''We dachten altijd dat de synergie kon ontstaan door de postnetwerken in Europa uit te bouwen, maar die ambitie hebben we teruggeschroefd'', aldus Bakker.

Liberalisatie

Doordat de liberalisatie van de postmarkt door de diverse betrokken regeringen minder voortvarend werd aangepakt dan verwacht, zag TNT zich eerder al genoodzaakt zich te richten op de postactiviteiten in de landen waar het bedrijf al een sterke positie heeft. Naast Nederland is dat in Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.

TNT verwacht de interne scheiding van beide bedrijven in januari 2011 af te kunnen ronden. Daarna wordt een beslissing genomen op welke manier de bedrijven uiteindelijk worden verzelfstandigd.

Dat kan bijvoorbeeld door het nieuwe postbedrijf naar de beurs te brengen, of door een investering van een investeringsmaatschappij.

Opties

''We houden alle opties open'', aldus Bakker. ''Je moet je wel afvragen hoe goed de positie van private equity past bij die van TNT Post als een van de grootste werkgevers in Nederland. Wat we ook doen, we zullen altijd goedkeuring moeten vragen aan de werknemers en de aandeelhouders. We moeten een goed evenwicht tussen die belangen vinden.''

De verzelfstandiging van de postdivisie zal naar alle waarschijnlijkheid niets veranderen aan de grootscheepse reorganisatie, die eerder dit jaar werd aangekondigd.

''Niets is in beton gegoten'', zei Bakker daarover. ''Maar die plannen komen niet uit de lucht gevallen, de noodzaak voor de reorganisatie blijft.''