PARIJS - BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, heeft in het tweede kwartaal de nettowinst met 31 procent zien stijgen tot 2,1 miljard euro. Dat heeft het bankconcern maandag bekendgemaakt.

De winstsprong kwam vooral doordat er minder geld opzij gezet moest worden voor bedrijven en particulieren die hun leningen niet meer terug kunnen betalen. De voorzieningen voor kredietverliezen halveerden in het tweede kwartaal tot 1,1 miljard euro.

Ook de winst uit diensten aan particulieren droeg bij aan het resultaat. Mensen lenen meer geld en parkeren ook meer geld op deposito's, aldus de bank. De totale baten stegen in de afgelopen periode met 11,8 procent tot 11,2 miljard euro.

Model

''Dit kwartaal bevestigt BNP Paribas, ondanks een ongunstige marktomgeving, opnieuw de efficiëntie van zijn gediversifieerde, geïntegreerde en klantgerichte bedrijfsmodel'', aldus Baudouin Prot, topman van BNP Paribas in een toelichting.

Hij verwacht dat de kosten van kredietverliezen zullen stabiliseren, hoewel deze in Italië, waar veel kleine bedrijfjes actief zijn, nog wel verder kunnen oplopen.