NEW YORK - Beleggers op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag weinig geïnspireerd. Teleurstellende macrocijfers deden het sentiment op Wall Street geen goed.

De belangrijkste graadmeters stonden vrijwel de hele dag overwegend in het rood. Pas in het laatste handelsuur vonden de koersen de weg omhoog.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting van de beurs onveranderd op 10.465,94 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index kwam ook niet van zijn plaats en bleef op 1101,59 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er een klein plusje van 0,1 procent bij op een stand van 2254,70 punten.

Economie

Volgens het ministerie van Handel groeide de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal minder sterk dan in het eerste. Deze terugval kwam vooral doordat de import sterker toenam dan de export. De cijfers duiden op een vertraging van de economische groei.

Daar kwam een nog steeds dalend consumentenvertrouwen bij. In juli stond de vertrouwensindex op het laagste niveau sinds november.

Diverse bedrijfscijfers boden enig tegenwicht. Geneesmiddelenfabrikant Merck en levensverzekeraar MetLife maakten voorbeurs beter dan voorspelde kwartaalcijfers bekend. Het aandeel Merck profiteerde niet en verloor 1,7 procent. MetLife boekte wel een koerswinst van 4,8 procent.

Chevron

Olieconcern Chevron rapporteerde zelfs een verdrievoudiging van de winst in het tweede kwartaal, meer dan analisten hadden verwacht. Het aandeel noteerde 0,2 procent hoger. Andere oliefondsen bleven achter; Exxon Mobil leverde 1 procent in.

De Dow moest het vooral hebben van bankfondsen en industriële conglomeraten. Aluminiumconcern Alcoa was een van de stijgers met een winst van 2 procent. Vliegtuigproducent Boeing zag de koers 1,4 procent omhooggaan.

Nasdaq

De Nasdaq kreeg een oppepper van onlinereisorganisatie Expedia. Die rapporteerde beter dan verwachte winstcijfers, waarop het aandeel 8 procent steeg.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3033 dollar, tegen 1,3050 bij het slot van de Europese beurzen.