AMSTERDAM - De Europese beurshandel was vrijdag in de greep van de Amerikaanse economie.

Tegenvallende groeicijfers uit de Verenigde Staten zetten de koersen in de middaghandel flink lager. Nadat was gebleken dat het consumentenvertrouwen aan de andere kant van de oceaan minder hard daalt dan verwacht, werden de verliezen echter voor een deel weer goedgemaakt.

AEX

De AEX-index sloot wel in de min. De hoofdgraadmeter aan het Damrak ging 1,49 punten, of 0,5 procent, achteruit tot 330,64 punten. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 526,85 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt won 0,2 procent, die in Parijs leverde 0,2 procent in. De FTSE-index in Londen verloor 1,1 procent.

Gedurende de middaghandel bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,4 procent is gegroeid op jaarbasis. Dat was iets minder dan analisten hadden verwacht en een aanzienlijke vertraging ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de grootste economie ter wereld met 3,7 procent groeide.

Beleggers putten echter hoop uit nieuwe cijfers die duidelijk maakten dat het consumentenvertrouwen in de VS afgelopen maand minder sterk is gedaald dan eerder werd gemeld.

Randstad

In de AEX was Randstad de hele dag een van de grote verliezers. Het uitzendconcern leverde 2,3 procent in, nadat een dag eerder al 1,6 procent van de beurswaarde verloren was gegaan. Het bedrijf presenteerde donderdag resultaten die iets beter waren dan verwacht, maar analisten wezen op lager dan verwachte marges.

ING maakte vrijdag bekend zijn koersdoel voor het aandeel naar beneden bij te stellen.In de MidKap was branchegenoot USG People ook onderin te vinden, met een min van 1,8 procent.

CVG

Papierproducent Crown Van Gelder (CVG) was met een verlies van 3,5 procent een van de grootste dalers aan het Damrak. Het bedrijf kampt met hoge prijzen voor grondstoffen en zag de winst over het afgelopen halfjaar scherp dalen ten opzichte van 2009.

De producent van technisch textiel Gamma won 3,8 procent na publicatie van zijn resultaten. Het bedrijf wist de winstgevendheid in de eerste helft van het jaar te verhogen, dankzij lagere kosten en herstel op bijna alle markten waar het in actie is. ,,Een ongelooflijk sterke prestatie'', aldus analisten.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,5 procent tot 78 dollar. Het aandeel Shell werd hierop 1 procent minder waard; concurrent BP verloor in Londen 1,8 procent.

De euro was aan het einde van de Europese beursweek 1,3050 dollar waard. Bij het slot van de beurshandel op donderdag werd de Europese munt voor 1,3065 dollar verhandeld.