HELMOND - Producent van technisch textiel Gamma Holding heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winstgevendheid verder zien herstellen.

De operationele winst (ebita) steeg naar 33,7 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 11 miljoen euro. De omzet steeg van 322 vorig jaar naar 371 miljoen euro dit jaar.

Topman Jan Albers liet in een toelichting weten dat ''de positieve ontwikkelingen die zich eind vorig jaar voorzichtig voordeden, zich gedurende het eerste halfjaar van 2010 duidelijk hebben voortgezet''.

Albers sprak van een lagere kostenbasis en het herstel van het merendeel van de markten waarin Gamma Holding opereert.

Gamma verwacht dat de positieve trend in de tweede helft van 2010 zal doorzetten.

Vlisco

Gamma Holding bevestigde nogmaals dat het met één partij in gesprek is over de mogelijke verkoop van de activiteiten van Vlisco, dat bedrukte stoffen maakt voor de Afrikaanse markt.

Gamma wil Vlisco verkopen om de financiële positie te versterken.

Divisies

De verbetering van de resultaten deed zich voor in alle vijf divisies. Daarbij sprong onder meer de omzettoename met 25 procent van Bekaert Textiles, de divisie die matrasstoffen maakt, in het oog.

De omzetsprong naar 75,9 miljoen euro was onder meer het gevolg van gunstige ontwikkeling in vooral Noord- en Zuid-Amerika, zo meldde Gamma. Kostenbesparende maatregelen stuwden het bedrijfsresultaat.

Ook de vraag naar zeildoek, dat gefabriceerd wordt door het onderdeel Dimension Polyant, steeg met 24 procent naar 21,6 miljoen euro.