NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York begonnen donderdag positief aan de handel na gunstige economische cijfers uit de Verenigde Staten en Europa.

Maar lang hield de euforie niet aan. Aandelen van chipmakers en retailers drukten de graadmeters naar beneden. Tegen het einde van de handel trokken de koersen weer wat aan, maar sloten uiteindelijk in de min.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond bij sluiting van de beurs op een verlies van 0,3 procent op 10.467,16 punten. De breed samengestelde S&P 500-index noteerde 0,4 procent lager op 1101,53 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde 0,6 procent in op 2251,69 punten.

Voorbeurs brachten in de VS onder meer elektronicafabrikant Motorola en oliemaatschappij Exxon Mobil beter dan geraamde resultaten voor het tweede kwartaal naar buiten. Motorola verloor echter 0,9 procent. Exxon Mobil profiteerde eerst, maar noteerde uiteindelijk ook 0,9 procent lager.

Kellogg

Kon de energiesector geen indruk maken, ook retailers lieten het afweten. Ontbijtgranenproducent Kellogg publiceerde tegenvallende resultaten, waarop het aandeel 4,9 procent verloor.

In de Dow was Kraft Foods de grootste daler met een verlies van ruim 2 procent. Was- en levensmiddelenproducent Procter & Gamble leverde 1,6 procent in en hamburgerketen McDonald's verloor 0,6 procent.

Slechtere vooruitzichten van Nvidia Corp en Symantec Corp drukten zwaar op de technologiesector. Aandelen Symantec, de grootste softwaremaker van beveiligingssystemen ter wereld, gingen 11,7 procent onderuit. Chipmaker Nvidia verloor 9,8 procent.

Werkloosheidsuitkeringen

Een daling van de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week bood weinig tegenwicht aan het gedaalde sentiment. Het aantal daalde met 11.000 naar 457.000, tweeduizend minder dan analisten hadden verwacht.

Softwarebedrijf Citrix Systems was de grootste stijger. Het aandeel won ruim 20 procent nadat het van Deutsche Bank een hogere waardering had gekregen.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3076 dollar, tegen 1,3065 bij het slot van de Europese beurzen.